Előadás Bobogókőn
 
ZARÁNDOKLAT
 
Levelek
 
Ősbuda
 
Menü
 
Linkajánló
 
Fórum!
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szavazás
Önnek mi a véleménye az oldalon található adatokról?

Fantasztikus!
Hihetetlen
Érdekes
Lehetetlen
Hülyeség
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Vélemények
 
Tárgyalás 2. rész

( a tárgyalás második napja )   A Védőügyvéd a határjáró oklevelek értelmezéséhez kíván hozzászólni:    

A Solymári vár kutatói közösen arra a megállapításra jutottak, hogy a vár központi fekvése miatt a környező települések birtok bejárásai erről a helyről indulhattak el. Ez lehetett a magyarázata annak, hogy az oklevelekben szereplő, a vártól távolabbra eső területek határ bejárásainál miért tűnik fel a Solymári vár neve.

Tehát az oklevelek tartalma nem bizonyító erejű. Az Ügyész válasza: Valóban ismert ez a magyarázat, amelyet Dr. Valkó  Arisztid tanulmányában olvashatunk Ő Solymár megbecsült- díszpolgára. Minden szabadidejét a „vár” kutatására fordította. Most pedig vizsgáljuk meg közelebbről, mit is jelent ez az elképzelés és kövessük az eseményt a leírtak szerint. A birtokbejárásra a várban gyülekeztek és innen indult el a budai káptalan és kísérete, hogy körbejárják a Perbál határában lévő Maróti birtokot, ami Solymár „várától”  25 km távolságra volt.

Tisztelt Esküdtszék! Ez egyszerűen képtelenség, még a mai korban és értelmetlen lenne ez a kitérő, valamint felhívom figyelmüket arra a tényre is, hogy a királyi Buda közelében  magán vár nem épülhetett. Két oklevél jutott birtokunkban mely szerint Solymár és Buda városa határos volt egymással. /DF 209064,Bártfai:Pest m.23./

Természetesen mondhatnák azt, hogy a falu ma is Buda mellett fekszik, de hát mint tudjuk a középkori királyi város fekvése nem egyezett meg a jelenkorival .  Az 1300-as években írt Budával kapcsolatos  oklevelekben egyértelműen külön választják Ó-Budát, Új-Budát, Pesti vár és külvárosát, valamint a régi Pestet. /1313 Mon. Strig. 1882. 639-691.o 778 sz./ A  mai Budát régen Pestnek /Ofen, kemence/ hívták, a mész és tégla égető kemencéiről kapta nevét.

Még egy megjegyzést tennék. A védelem, mennyire nem tud mit kezdeni a két határjáró oklevél tartalmával misem bizonyítja jobban, mint hogy a fordítást hibásnak feltételezi. Ezzel megtámadván a két elismert levéltári kutatót. /Bakács István, Bártfai Szabó László/A Védelem további támadására felkészülve a Magyar Országos Levéltár munkatársát felkérte, hogy ellenőrizze a fordítások helyességét. A megegyező szakvéleményt a többi irathoz csatoltuk. Végül az utolsó oklevelet szeretném bemutatni mely a Solymári vár valós helyét bizonyítja.

1409 április 14. Rozgonyi Simon országbíró a király írásbeli parancsára a szigeti apácák kérésére vizsgálatot eszközölt. A  megkérdezettek tanúsították, hogy a solymári várnagy /Johannes Martinga/ az apácák Chabya nevű birtokán levő erdő nagy részét önhatalmúlag kivágatta. /DL. 9539 és 9540/

1468-ban újra egy solymári várnagy hatalmaskodási ügye kerül terítékre, ahol ismét a szigeti apácák csabai birtoka az áldozat: Mekchei és Budai Petrach az itt kivágott fát budai és óbudai polgároknak adta el.

A közeli birtoksértések a Solymári vár és  a csabai erdő szomszédságát bizonyítják. A mai Solymárt és közvetlen környezetét sűrű erdők övezik, tehát a feltételezett vár fa igényei helyben megoldhatók lettek volna. Még egyszer ismétlésként: a Lackfi -család 1355-ben Solymárt és Kézakovácsit, mint falvakat szerzik meg. Buda város közelsége miatt a távol eső Kovácsi birtok határa közelében építi fel a Solymári várat, ugyanis ekkor a Kovácsi birtok beleolvadt a Solymáriba. Itt található Aynard család perbáli birtoka és a vára.

A Védő szólítja tanuját:

 A Bíró felhívja a Védelem figyelmét, hogy már csak egy tanuvallomás ismertetésére maradt ideje.                             

Az ásatást vezető régész Dr. Feld István szerint az ásatások alapján kizárható, hogy a dombon kolostor állhatott !

Vádló: 1. a teljes feltárás még nem fejeződött be, tehát ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket.

             2. az  eddig bemutatott bizonyító erejű okleveleket nem célszerű figyelmen kívül hagyni.

             3. az ásatások alatt előkerült nagy mennyiségű leletek együttese  /40 láda/ bizony az eddigi elmélet 

                megfontolását teszi szükségessé. 

             4. a várkolostorról készített légi felvételen jól látható a hegy oldalán végig futó perem amely valószínűleg

                 az ősi magassági szintet jelöli. Vagyis a mostani állapot kb. 4 m-rel magasabb. Ez azt jelenti, hogy a

                 nagy mennyiségű törmelék alatt bújik meg az „igazság”. Az omladéktól  megtisztított domb felszíne

                 jóval nagyobb, mint amivel eddig számoltunk. Ez a felismerés segít abban, hogy az ősi kolostor valós

                 méretét megismerhessük.  

A Bíró a tárgyalást lezárta és felkérte az Esküdtszéket, hogy hozza meg az ítéletét !

Tamáska Péter a solymári kolostorban

                                                                EPILÓGUS

Solymár Szántó miért kap kitüntetett helyet a középkori térképeken ? A választ a hely„szakralitása”adja meg.

A Szent Lőrinc pálos főkolostor valós helyének felfedezése biztos pontot jelent a középkori Buda kutatásában.

A további oklevelek bizonyítják, hogy a Solymár és a közvetlen mellette fekvő kolostor határos volt a Királyi várossal /Ó-Budával/. Buda története térben és időben három részre különült el. Ezeket a központokat az előkerülésük sorrendjében megtalálták: Új-Buda – Szörényi Levente,  Ős-Buda – Dr. Lánszki Imre,  Ó-Buda e tanulmány írója. Ne feledkezzünk meg Bradák Károly nevéről sem ! Ő az a kutató, aki írásával megtámadta a hivatalos történelemtudomány megkérdőjelezhetetlen, „axiómáit”. A tanulmányban nem kisebb dolgot állított, mint azt, hogy véleménye szerint a koronázási város nyomai nem a mai Székesfehérváron találhatók.

Az emlékezés népétől elvették a múltját és ettől oly annyira szenved, hogy majd belehal. A Magyar nemzet 500 éves emlékezetvesztéséből lassan-lassan magához tér. A gyógyítók és a tanítók erejüket nem kímélve járják az országot, hogy a szívekbe életet és a fejekbe pedig reményt öntsenek. Tavasszal Ők is eljönnek, mind egy szálig a Solymár község területén fekvő Őseink városába, a hajdani Ó- Budára. Nem kis dologra gyűlünk majd ott össze , a megtalált Királyi központ oltalmában helyreállítjuk Magyarország történelmi Szent Korona alkotmányát !                                   

Térkép

 

 
Kell ott fenn...


 
Látogatottság
Indulás: 2007-06-16
 
látogató van itt
Idő
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hozzászólások
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zene
 

MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend